Gunnar Turns Over in His Grave

In March 1940, Gunnar told Nazi Germany about Icelandic architecture that blended with the land. He meant a mixture of German and Icelandic styles, such as his house at Skriðuklaustur, designed by the Hamburg architect Fritz Höger and, well, countrified by its Icelandic workmen, who substituted Icelandic river stones for square cut German ones. Ooops. Nice turf roof, though. Blending in.

He was trying to avoid this:

Albert Speer’s Volkshalle (Hall of the People): architecture that luckily never was.

What the American occupation of the war gave Gunnar’s East Iceland was this:

Dang. The poor man is turning over in his grave.

Got the turf right, though.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s